Jom lukis kartun kucing comel di Adobe Illustrator!!

Mari kita lukis kartun kucing pulak di Adobe Illustrator!! JOM!!!
Sila klik gambar untuk paparan yang lebih besar.
Langkah pertama, kita bentukkan wajah kucing dengan menggunakan 'ELLIPSE TOOL'. Begitu juga dengan mata dan badan. Untuk melukis kaki dan tangan, Kak Alin menggunakan 'BRUSH TOOLS'. Effect kilat di mata kucing Kak Alin hanya menggunakan 'bulat putih' yang Kak Alin kurangkan 'OPACITY' warnanya.
Untuk mendapat 'LINE STROKE' yang cantik, bolehlah kita 'ADJUST' di sini atau...
... kita adjust di sini untuk mendapat ketebalan/nipisnya line kita nanti.
Taraaaa.... Siap dah... Warna dan nampak tak line luar kartun ni yg ada tebal nipisnya kat situ. Kalau nak buat 'line plain' aje pun tak dak hal punya. Ikut suka hati kita jer... Kira dag siap la ni dah boleh la kita tambah background sikit kasik cantikkk... Lagi satu Kak Alin nak habaq mai... effect kilat-kilat kat kepala kucing tu bolehlah ikut tutorial yg dah Kak Alin upload kat link ni...http://alinscartoon.blogspot.com/2011/01/siri-tutorial-asas-adobe-illustrator_12.html. Ok!!!! Selamat Melukis!!

4 ulasan:

Najla said...

lucu banget.. thanks buat tutornya.. :)

Kak Alin said...

Sama-sama... terima kasih..:)

College of Computer qassim said...

I'm really enjoying the design and layout of your website.
Qassim & QU

KAK ALIN said...

Thank yu Qassim & QU