DOA DAN HARAPAN

Dan Tuhanmu berfirman: “Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina.“ (Surat Al Ghafir,ayat 60)


Tetapi... Adakala Kak Alin tertanya-tanya kenapa doa Kak Alin masih tidak dimakbulkan? Sedih sepertinya Allah tidak sudi mendengar dan memperkenankan doa Kak Alin... dan ini jawapan kepada soalan kak Alin...

"Dan apabia hamba-hambaKu bertanya kepadaMu (Muhammmad) tentang Aku, maka Aku sesungguhnya Aku dekat. Aku kabulkan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKu. hendaklah mereka itu memenuhi (perintah)Ku dan beriman kepadaKu agar mereka memperolehi kebenaran." (Surah Al Baqarah, ayat 186)

Allah akan mengabulkan doa dengan ‘syarat’ sipemohon memenuhi perintahNya dan beriman yang sebenar-benar kepada Allah.

.... Dan ini juga penyebab doa kita tertunda dan tertahan..


  • Kita mengenal Allah, tapi tidak menunaikan hak-hakNya.
  • Membaca al Qur’an, tetapi tidak mahu mengamalkan isinya.
  • Syaitan dan iblis adalah musuh yang nyata, tetapi masih menjadi ikutan. Contoh, sifat sombong syaitan menjadi ikutan kita. Dan akibat sifat sombong inilah dia diusir dari syurga Allah. Merasa diri lebih baik dari yang lain.
  • Mengaku mencintai Rasulullah, tetapi kita lebih sering meninggalkan ajaran dan sunnahnya dari pada melaksanakannya.
  •  Kita tahu bahwa kematian pasti datang, tapi kita tidak pernah mempersiapkan diri untuk menyambut kedatangannya.Kita lebih sibuk mencari aib orang lain tanpa melihat kekurangan diri sendiri.
  • Menikmati nikmat Allah tanpa mensyukuri. Setiap hari kita makan rezeki dari Allah, kita minum air dari Allah, kita berpijak dibumi Allah, kita dihangatkan dengan cahaya matahari Allah, kita menghirup udara Allah, semuanya dari Allah, tapi kita sering lupa untuk mensyukurinya.
  •   Kita sering menghantar jenazah, tapi kita tidak sedar bahawa suatu saat kelak, pasti kita akan mengalami hal yang sama, hari ini kita mengantar jenazah, esok lusa, jenazah kitalah akan diusung dan dihantar oleh orang lain.

Maka Kak Alin kena cek balik apa yang tak kena dalam diri kak Alin. Melihat ke dalam diri... terlalu banyak kekurangan... Purring kitty